Internationalt samarbejde

From democracy-handbook.org
Jump to: navigation, search
DemocracyHandbookApproved.png

Det internationale samarbejde lider af demokratisk underskud og manglende folkeligt engagement.

Hvis EU skal være et demokrati, og hvis FN og lignende institutioner skal være demokratiske og beskytte demokratiet og dets principper, så bliver de det kun, hvis vi selv gør dem til det! Det betyder, at vi hver især bliver nødt til at tænke på os selv som mere end kinesere, amerikanere, chilenere, pakistanere, danskere eller hvilken nationalitet, vi nu end har. Vi skal ikke fornægte eller fortrænge vores nationalitet eller holde op med at være patrioter. Men vi bliver nødt til også at være verdensborgere, og vi bliver nødt til at kræve af vores politikere, at de også er det.

Desuden bliver vi nødt til at finde meningsfulde måder at være sammen med hinanden kloden rundt. Vi mangler med andre ord en global folkeoplysning. Nettet er ved at skabe mulighed for det gennem for eksempel Facebook og et website som www.ted.com – og der er sikkert mange andre muligheder. Men vi er også nødt til at mødes fysisk på tværs af geografiske og kulturelle grænser og skabe gode oplevelser og fællesskaber sammen. – Det lyder banalt, og det er det faktisk også.

Et konkret sted at starte i de mange demokratiske lande ville være at belønne demokratiske organisationer af enhver art, som har indvandrere og udlændinge i deres bestyrelse. Belønningen til organisationerne kunne være i form af nedsat skat, gratis lokaler eller lignende. Det ville give nogle konkrete erfaringer med frivilligt samarbejde ud fra forskellige kulturelle forudsætninger.

I det omfang folk fra lande uden demokrati og uden demokratisk erfaring fik mulighed for at deltage i bestyrelsesarbejde, ville det også være med til at sprede viden om, hvordan demokrati fungerer i praksis.


Næste kapitel: Frigiv narko