Om hvad vi kan gøre for at sikre demokratiet

From democracy-handbook.org
Jump to: navigation, search
DemocracyHandbookApproved.png

Demokrati handler om dig. Det handler om, at du har indflydelse og medbestemmelse. Og det handler om, at du tager ansvar, viser hensyn, deltager i fællesskabet, og at du tænker og stiller krav til dig selv. Og at alle andre gør det samme. Det lyder som hårdt arbejde, men sådan er demokrati. Det er et slid, som giver nogle fantastiske frugter: Mulighed for alverdens sjove oplevelser, frihed til at leve og udfolde sig (næsten) som man har lyst til, almen velstand og fri adgang til information, musik, kunst, underholdning og alle mulige spændende tanker.

Desuden er demokratiet den mest stabile og mindst voldelige samfundsform. Fordi demokratiet i modsætning til alle andre styreformer kan rumme dem, der er anderledes. Man behøver ikke at undertrykke folk, der ikke er præcis som flertallet, for at systemet kan fungere. Statens brug af vold og straf over for borgerne er derfor minimal.

Der findes ingen anden styreform, som kan give dig og alle dem, du holder af, så rige udfoldelsesmuligheder og så meningsfuldt et liv, som demokratiet kan.

Men truslerne mod demokratiet er mangfoldige, og når man tænker over det, kan det måske virke som en uoverkommelig opgave at etablere et demokrati eller blot at opretholde de demokratier, som allerede findes.

Men sådan behøver det ikke at være. Og en af grundene er, at alle mennesker har en iboende trang til at blive anerkendt og til at udfolde sig. Vi har alle drømmen om frihed, vi har alle behovet for tryghed. Vi har alle en medfødt empati; en spontan medfølelse med andre. Disse ting er alment menneskelige, og i sidste ende er det dem, demokrati handler om og bygger på. Derfor er der ikke noget sted i verden, hvor demokrati ikke er en mulighed.

Demokratiet har fremtiden for sig, hvis vi vil det. Hvis du vil det. De efterfølgende sider her på democracy-handbook.org handler om, hvad du, dine venner, dit lokalsamfund og dit land kan gøre for at sikre demokratiets fremtid.


Næste kapitel: Tryghed og frihed