Jødedommen og demokratiet

From democracy-handbook.org
(Redirected from Judaism and Democracy/da)
Jump to: navigation, search
DemocracyHandbookApproved.png

Der er omkring 15 millioner jøder på verdensplan, hvoraf cirka 6 millioner bor i Israel og 6 millioner i USA.

Jødedommen er baseret på Moseloven, der ifølge ortodokse jøder stammer direkte fra Gud og derfor er hellig, ukrænkelig og ubøjelig. Der er med andre ord et dilemma i forholdet mellem den religiøse og den demokratiske lov.

Uden for Israel er problemet løst ganske enkelt, idet de talmudiske rabbinere allerede for omkring 2.000 år siden slog fast, at når man som jøde bor i et fremmed land, så gælder, at ”landets lov er lov”.

Israel, der er den eneste stat med en jødisk majoritet, er et demokrati, om end enkelte civilretslige love er defineret religiøst. Dette skaber store problemer for den ikke-jødiske del af befolkningen. Desuden er der en ultra-ortodoks jødisk minoritet, der ønsker at indrette det israelske samfund efter den religiøse lov og fornægter enhver menneskelig lovgivning, der strider mod Moseloven. Den slags mennesker kan kun nås med religiøse argumenter. En mulighed ville være, at de rabbinere, som godt kan finde ud af at være demokrater, humanister og praktiserende jøder samtidigt, indledte en religiøst baseret dialog med de ultra-ortodokse om, hvordan de har tænkt sig, at andre også kan få lov at leve i fred og frihed på deres måde. – Opfordringen være hermed givet videre.


Næste kapitel: Hinduismen og demokratiet