Politiske ideologier

From democracy-handbook.org
(Redirected from Political Ideologies/da)
Jump to: navigation, search
DemocracyHandbookApproved.png

Mange betragter de politiske ideologier som en slags "evige sandheder" - i hvert fald den ideologi, de selv går ind for. Modstandernes ideologi, derimod, betragtes som falsk.

Måske ville det være lettere at skabe konstruktive politiske resultater, hvis vi i stedet indså, at folk er forskellige, og at ideologierne er et udtryk for dette. Nogle af os har virkelig brug for enormt trygge rammer, mens andre ikke kan leve uden nærmest ubegrænset frihed. Nogle af os er virkelig glade for tanken om en socialistisk stat, der fordeler velstanden ligeligt mellem alle, andre lever og ånder for at tjene penge og beholde dem selv.

Ideologierne er ikke hverken eviggyldige sandheder eller evigt forkerte, de er udtryk for menneskers håb og drømme. Og menneskers håb og drømme er forskellige. I et demokrati må vi forhandle os frem til, hvor mange håb og drømme vi hver især kan få indfriet.

Hvis vi hver især accepterede dette og respekterede, at andre ikke nødvendigvis har de samme behov, som jeg selv har, så ville vi formentlig kunne finde langt bedre løsninger på de udfordringer, vi står over for som samfund. Blandt andet fordi vi hver især ville indse, at den ideologi, vi selv brænder for, ikke kan løse alverdens problemer. Min ideologi kan tilfredsstille mine følelser, men dét er ikke det samme, som at den løser alverdens problemer.

Det perfekte system findes ikke, og det vil det heller aldrig komme til.


Næste kapitel: Medierne