Opsummering af truslerne mod demokratiet

From democracy-handbook.org
Jump to: navigation, search
DemocracyHandbookApproved.png

Demokratiet er ikke en styreform, som indføres én gang for alle, og så passer sig selv. Demokratiet er en proces. Det er afhængigt af sine borgere, og det skal skabes hver dag, fra morgenstunden af!

Det hviler på mange forskellige faktorer, og der er mange ting, som kan underminere demokratiet og det demokratiske samfund.

Men hvis demokratiet ikke skal blive lige så trist og totalitært som alt det, der truer det, og ende som et stagnerende og forstenet flertalsdiktatur eller et teknokrati, så er det nødt til at indeholde små elementer af nogle af truslerne mod det; en lille smule anarki, noget religion, lidt monarki, en anelse humbug og godt med brød og skuespil. Det må basere sin økonomi på en konstant varierende blanding af kapitalisme og socialisme, og det må være åbent over for, at mennesker fra tid til anden stifter foreninger, der ikke er helt fine i kanten. Men når disse foreninger når et kritisk omfang eller opfordrer til vold, så er det demokratiets opgave at gribe ind og nedlægge dem. Men først da.

Demokratiet er et samfundssystem, som er nødt til at indeholde sin egen modsætning i små mængder for at kunne overleve ifølge sin egen definition. Fordi demokratiet netop er garantien for mangfoldigheden. Kunsten består i at finde den rette balance, og det er deri, demokratiets konstante overlevelseskamp består. Det er en proces, som altid er i sin skabelse, i sin vorden, og som aldrig hører op.


Næste kapitel: Om hvad vi kan gøre for at sikre demokratiet