Hvorfor er demokrati så fantastisk?

From democracy-handbook.org
Jump to: navigation, search
DemocracyHandbookApproved.png

Et velfungerende demokrati er den styreform, der giver dig den største frihed, mest tryghed, de fleste muligheder og størst velstand. Det er den mest stabile samfundsform, og det er også langt den sjoveste.

I et demokrati kan du dyrke lige den religion, der giver mening for dig, og du kan selv vælge din ægtefælle og din uddannelse. Du kan lytte til al den musik, du kan lide, og du kan se lige de film og læse lige de bøger, du har lyst til. Du kan bevæge dig frit rundt over det hele, og du behøver ikke at spørge nogen om lov. Du kan også fuldstændig selv vælge, hvad for noget tøj du går i.

Hvis du tilhører en minoritet, er du beskyttet mod overgreb, og du har nøjagtigt samme ret til at gå ind i politik og få indflydelse som alle andre.

Hvis du er kvinde, har du samme rettigheder og muligheder som mænd. Din far, dine brødre, dine fætre, dine onkler eller din mand kan ikke bestemme over dig. Du har samme ret til skolegang, uddannelse, arbejde og et fedt liv, som drengene og mændene har. Du har desuden ret til selv at bestemme over din krop og til at sige nej til sex, hvis du ikke har lyst. Også i ægteskabet.

Du og alle andre er lige for loven, du har ret til at sige og skrive, hvad du har lyst til, og du kan mødes frit med alle. Du kan leve uden frygt for myndighederne. Det samme gælder dine børn og din øvrige familie.

Kort sagt: Demokratiet giver dig ret til frihed, lighed, tryghed og muligheden for at tjene dine egne penge og have det sjovt.

Trangen til frihed og tryghed ligger i alle, og det samme gør behovet for at have det sjovt. Uden de tre ting, kan vi ikke leve lykkelige og meningsfulde liv. Behovet for lighed ligger det lidt tungere med, for mange af os ville nok helst have det lidt bedre end de andre. Men ligheden er en forudsætning for demokratiet, og den er værd at leve med, for den er med til at garantere friheden, trygheden og fornøjelserne.

Derfor er demokrati vigtigt. Og alene af den grund, at du er menneske, har du fortjent at leve i et demokrati, der fungerer.


Næste kapitel: Demokrati er folkestyre